Joulupukin asussa kohti huippusesonkia
Joulupukin tunnistaa perinteisesti parrasta ja punaisesta nutusta, mutta ei kuitenkaan mistä tahansa punaisesta. Tiesitkö, että virallisissa tilaisuuksissa esiintyville Joulupukeille on annettu ministeriötasoiset suositukset pukeutumisesta vuonna 1998? Kyllä, suositukset löytyvät silloisen Kauppa- ja teollisuusministeriön ja Sinikka Salokorven tekemästä Joulupukin aapisesta ja ne sisältävät hyvinkin yksityiskohtaisia ohjeita Joulupukin viralliseen pukeutumiseen.
Suosituksissa joulun tunnusmerkki punaisuus murretaan aavistuksen rusehtavaksi punaiseksi ja ohjataan värien lisäksi Joulupukkia materiaalivalintoihin. Asuissa suositellaan luonnonmateriaalien, kuten villan, pellavan ja puuvillan käyttöä. Punaisen lisäksi asussa voi käyttää väreinä luonnonvaaleaa ja tummaa havunvihreää ja asun kruunaa aina siisti, hyvin rullattu parta.
Vaikka ohjeistukset asun suhteen ovat suhteellisen tiukat, Joulupukin ei odoteta olevan aina saman näköinen, vaan luonnollisesti pukkikin pukeutuu tilanteen mukaan, välillä juhlavammin, välillä vaikka kotitossuihin. Asua on noista suosituksista ehditty muutamaan otteeseen uusimaan, aina pikkuisen uusilla yksityiskohdilla leikitellen.
Lapin matkailussa odotetaan kaikkien ennustemittareiden mukaan huippusesonkia. Joulupukki on meidän matkailuvaltti, eikä sen tähden ole yhdentekevää millaisessa asussa hän esiintyy. Ministeriötason väri- ja materiaalisuosituksia noudattamalla pääsee asun suhteen jo pitkälle, mutta nyt on juuri oikea ajankohta nostaa Joulupukin asu päivänvaloon ja tarkistaa onko se virallisten suositusten lisäksi puhdas ja ehjä. Toinen huomio kannattaa kääntää peiliin; onko Joulupukin parta ja hiukset siististi rullattuja ja puhtaita? Mikäli vastaus on ei; nyt on paras aika huoltaa ja parsia, pestä ja rullata, jotta olemme valmiita vuoden 2023 matkailun huippusesonkiin!
Anni Joulupukin vaatekaapilta